Wrap z sałaty

Ten inspirowany orientem specjał łączy soczystą mieloną wołowinę, grzyby shiitake, kasztany wodne i niepowtarzalny smak Majonezu Hellmann's.

Porcje 4
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut

Składniki
  • 1 sałata lodowa
  • 4 suszone grzyby shiitake
  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • 300g mielonej wieprzowiny
  • 4 duże, drobno posiekane ząbki czosnku
  • 80g odsączonych, posiekanych kasztanów wodnych
  • 4 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 3 duże łyżki Majonezu Hellmann’s

Wskazówki
  1. Delikatnie odrywaj liście sałaty i uformuj z nich wrapy.
  2. Włóż grzyby do miski i zalej wrzątkiem, zostaw na 10 minut, aż zmiękną. Wyjmij z wody i drobno posiekaj.
  3. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć mięso i smaż przez 3 minuty na średnim ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj czosnek, kasztany wodne i smaż przez kolejne 3 minuty, aż czosnek zmięknie.
  4. Dodaj sos ostrygowy, wino ryżowe, cukier i dymkę, gotuj aż płyn zgęstnieje, potem pozwól mu ostygnąć.
  5. Na środku każdego liścia sałaty połóż łyżeczkę Majonezu Hellmann’s. Wypełnij sałatę nadzieniem z wieprzowiny, dzieląc po równo majonez i mięso. Zawiń liście przed podaniem.
TOP