Warzywny burger z falafelem

Pochodzący z Bliskiego Wschodu falafel cieszy się międzynarodową sławą smacznego, bezmięsnego posiłku – i jest ku temu powód! Zanurz się w magiczny świat egzotycznej kuchni z tym przepisem, to wspaniałe święto różnorodnych smaków zostało subtelnie podkreślone majonezem Hellmann’s i pastą Harissa. 

Składniki
  • 300 g cieciorki
  • 2 cebule
  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki majonezu Hellmann‘s
  • 2 łyżeczki pasty Harissa
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • olej
  • sałata
  • 1 chleb pita
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz

Wskazówki
  1. Namocz cieciorkę w wodzie przez co najmniej 24 godziny. Możesz też od razu użyć odsączonej cieciorki z puszki.
  2. Włóż namoczoną cieciorkę, cebulę, tosty, pietruszkę, proszek do pieczenia, mąkę i czosnek do miksera i dodaj drobno posiekaną kolendrę, kminek, sól i pieprz do smaku. Zmiksuj wszystko.
  3. Uformuj ciasto na falafel i usmaż na patelni.
  4. Pokrój na plasterki bakłażana, posól i usmaż na patelni.
  5. Zmieszaj majonez Hellmann's z pastą Harissa. Posmaruj bułki majonezem z pastą, ułóż falafel, plasterki bakłażana, pomidory i majonez.
TOP