Idealna bułka

Idealna bułka powinna być lekka i puszysta, by przejąć smaki nad i pod nią. Nie wolno również zapominać, że bułka musi być uzupełnieniem tego, co ma w środku. Musi być smaczna, ale nie może przyćmić wspaniałych połączeń smakowych w środku! Oto, jak przyrządzić „zwykłą bułkę”.

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • olej
  • 44 g drożdży
  • 225 ml mleka
  • 1 łyżka soli

Wskazówki
  1. Przesiej mąkę, żeby bułki były puszyste.
  2. Zrób zagłębienie w mące i dodaj ciepłe mleko, cukier, sól i drożdże.
  3. Ugnieć ciasto, przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce by wyrosło.
  4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i ręcznie ugnieć sześć do ośmiu równych bułek.
  5. Namócz pędzelek wodą i przejedź nim po bułkach, posyp sezamem, lub dowolnymi innymi dodatkami.
  6. Odstaw je na pół godziny.
  7. Po pół godzinie powinny znów podwoić objętość.
  8. Pędzelkiem rozprować na ich powierzchni mleko i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C.
  9. Piecz pomiędzy 25 a 35 minut. Wyjmij i smaczego!
TOP