Burger z łososiem

Jeśli szukasz wyjątkowego rybnego burgera, to nie musisz się dalej rozglądać! Orientalne wpływy są ciekawym dodatkiem do subtelnego smaku łososia i kawioru – podczas gdy szczypta aksamitu idealnie zgrywa się z miodem, majonezem Hellmann’s i pastą wasabi. Jeśli łosoś jest „Królem Ryb”, to ten przepis to rodzina królewska burgerów!

Składniki
  • 250 g filetu z łososia
  • 20 g miodu
  • 2 figi
  • 1 kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pasty z wasabi
  • 2 łyżki majonezu Hellmann‘s
  • 1 limonka
  • 20 g kawioru
  • olej
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz

Wskazówki
  1. Obsmaż szybko łososia i dopraw go solą i pieprzem. Odłóż patelnię z łososiem na bok.
  2. Pokrój łososia i figi na kawałki i glazuruj miodem. Jeśli to możliwe, szybko obsmaż figi.
  3. Posiekaj kapustę na wąskie paski, obsmaż na patelni i dodaj sos sojowy.
  4. Zmieszaj majonez z pastą wasabi na kremową masę i dopraw sokiem z limonki. Posmaruj pastą bułkę i ułóż pozostałe składniki.
TOP