Burger z chrupiącym kurczakiem

To prawie grzech, że coś, co można by nazwać “świadomym posiłkiem” jest tak pyszne, że nigdy by się tego określenia nie użyło – tutaj Was zaskoczymy! Wszystko zaczyna się z delikatnymi, lekkimi filetami z kurczaka, a potem zaczynają się czary – z każdą warstwą różnych tekstur i eksplozji subtelnych smaków. A wszystko dzięki kremowej łagodności majonezu Hellmann’s.

Składniki
  • 2 piersi z kurczaka po 125 g
  •  2 jajka
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 100 g bułki tartej
  • olej
  • Sałata rzymska
  • 2 łyżki majonezu Hellmann‘s
  • 1 llimonka
  • 2 bajgle
  • Sól (opcjonalnie)
  • pieprz

Wskazówki
  1. Pokrój pierś z kurczaka i dopraw solą i pieprzem. Utrzep dwa jajka z solą i pieprzem.
  2. Drobno pokrusz płatki kukurydziane. Obtocz piersi kurczaka w jajku a następnie pokryj je płatkami. Na końcu obtocz w bułce tartej i delikatnie uklep.
  3. Rozgrzej olej na patelni i włóż kurczaka. Smaż na średnim ogniu, aż panierka zbrązowieje.
  4. Wymieszaj majonez ze skórką i sokiem z limonki. Następnie posmaruj bułkę majonezem Hellmann‘s.
  5. Na bułce ułóż sałatę oraz bugery z kurczaka. Przykryj górną częścią bułki.
TOP