Burger warzywno-ziemniaczany

Jeszcze nigdy skromny ziemniak nie zmienił się w tak wspaniałą ucztę dla oczu i kubków smakowych! Jest to też uczta warzywna, z mnóstwem cukinii, papryki, szparagów i pomidorów. Na koniec słodkie, karmelizowane orzechy włoskie i kremowy majonez Hellmann’s. Ślinka cieknie na samą myśl!

Składniki
  • 300 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona lub żółta papryka
  • 100 g pieczarek
  • 100 g młodych szparagów
  • 2 pomidory
  • Wędzona sól (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek
  • 30 g brązowego cukru
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki majonezu Hellmann‘s
  • 2 bułki
  • sól
  • pieprz

Wskazówki
  1. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj sól i pieprz do smaku oraz jajko. Z puree uformuj placki i usmaż placki na patelni.
  2. Włóż cukinię, szparagi, pieczarki, paprykę i pomidory do naczynia żaroodpornego, posyp solą, skrop oliwą z oliwek i piecz w 150 stopniach przez 30 minut.
  3. Skarmelizuj cukier na patelni, dodaj orzechy i ostudź.
  4. Bułki posmaruj majonezem Hellmann’s. Na bułce ułóż placki i pieczone warzywa. Posyp kruszonymi orzechami i przykryj górną częścią bułki.
TOP