Burger surf ‘n’ turf

Bardziej niż smakowite spotkanie oceanu i pastwiska, ten burger to prawdziwy posiłek z górnej półki! Wyobraź sobie pyszną, soczystą i delikatną wołowinę mieszającą się z teksturą i unikalnym smakiem krewetki królewskiej. I łagodność majonezu Hellmann’s, która jeszcze bardziej podkreśla smaki. Jakieś okazje do świętowania? Idealny burger czeka, żeby go przyrządzić! 

Składniki
  • 250 g kotleta wołowego
  • 2 krewetki królewskie
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 2 łyżki majonezu Hellmann‘s
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 limonka
  • 2 bułki
  • sól
  • pieprz
Wskazówki
  1. Dopraw wołowinę solą i pieprzem, obsmaż na oleju z każdej strony i wstaw do piekarnika na 150°C, na 3 min, a później odłóż na bok żeby mięso odpoczęło.
  2. Oczyść krewetki. Dopraw solą i pieprzem i obsmaż z każdej strony na oleju z czosnkiem.
  3. Przygotuj sos koktajlowy: zmieszaj majonez z koncentratem pomidorowym i dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Przekrój bułki na pół. Pokrój wołowinę na plasterki i ułóż na bułce. Na mięsie ułóż krewetki i polej sosem. Przykryj bułką.
TOP