Hot dogi z tempurą

Te pyszne parówki z tempurą to strzał w dziesiątkę. Soczyste parówki usmażone w cieście na złoto, podane z kolendrą, Majonezem Hellmann's i dymką.

Porcje 4
Czas przygotowania 4 godziny 40 minut
Czas gotowania 25 minut

Składniki
  • 2 surowe buraki, obrane
  • 4 łyżki ciepłego, białego octu winnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 parówki
  • 200ml oleju do smażenia
  • 2 jajka
  • 120ml zimnej wody
  • 120g mąki
  • 4 bułki na hot dogi
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 4 duże łyżki Majonezu Hellmann's
Wskazówki
  1. W średniej wielkości misce zmieszaj ocet z cukrem pudrem. Buraki pokrój na zapałki. Włoż je do mikstury i zostaw na pół godziny.
  2. Ugotuj parówki zgodnie z instrukcją.
  3. Podgrzej olej na oddzielnej patelni.
  4. Zmieszaj razem jajka i wodę w średniej wielkości misce. Dodaj mąkę i szybko mieszaj, ciasto powinno mieć grudki. Parówki obtocz w nadmiarowej mące, strząśnij nadmiar. 
  5. Zanurz parówkę w jajku i cieście. Wlej odrobinę ciasta do oleju, by sprawdzić, czy jest odpowiednio podgrzany. Jeśli zaczyna syczeć i bulgotać, to jest wystarczająco gorący. Wrzuć obtoczone parówki do oleju. Smaż aż ciasto zrobi się złote i chrupiące. Wyjmij z oleju i wysusz na ręczniku papierowym. Powtórz ze wszystkimi parówkami.
  6. Włóż parówki do bułek. Odcedź buraki z octu i posyp nimi parówki. Dodaj Majonez Hellmann's, kolendrę i dymkę. 
Rada: Świetnie smakuje z frytkami, można podawać też z parówkami z grilla.
TOP