Klasyczna kanapka z kurczakiem

Dzięki tym kanapkom przerwa na lunch będzie smakowita. Cienko krojone pastrami na razowym pieczywie z kremowym Majonezem Hellmann's.

Porcje 4
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 1 godzina 10 minut

Składniki
  • 1kg kurczaka z ekologicznej hodowli
  • 1,5 litra wody
  • 2 duże cebule, pokrojone
  • 1 grubo krojona marchewka
  • 2 gałązki estragonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka oleju
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru Muscovado
  • 4 duże łyżki Majonezu Hellmann's
  • 200g niskotłuszczowego creme fraiche
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • garść rodzynek
  • 8 kromek pełnoziarnistego pieczywa
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 posiekana dymka

Wskazówki
  1. Włóż kurczaka do dużego rondla i zalej wodą, dodaj 1 cebulę, marchewkę, estragon i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia i powoli gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż się ugotuje. Niech kurczak ostygnie w płynie. Wyjmij kurczaka i zostaw 200ml bulionu.
  2. Na oddzielnej patelni podgrzej olej. Usmaż pozostałą cebulę przez 3-4 minuty na średnim ogniu, aż zmięknie, ale nie zbrązowieje. Dodaj curry, przecier pomidorowy, cukier i pozostały bulion. Zagotuj i przelej przez drobne sitko.
  3. Gdy całkowicie ostygnie, dodaj Majonez Hellmann's, creme fraiche, sok z cytryny i rodzynki. Porwij kurczaka na kawałki i zmieszaj z sosem. 
  4. Wyłóż cztery kromki pieczywa, na każdą nałóż mieszankę z kurczakiem, posyp kolendrą i dymką. Przykryj pozostałym pieczywem i od razu podawaj.
TOP