Burger Sadzony

Wspaniałe połączenie kontrastujących ze sobą smaków: chili i musztarda zestawione z delikatnym smakiem sera i jajka – wszystko połączone kremową łagodnością majonezu Hellmann’s. Klasyczny i ponadczasowy przepis: wystarczy jeden gryz, by zrozumieć dlaczego!

Składniki
  • 250 g chudej mielonej wołowiny
  • 2 plasterki sera Cheshire
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 jajka
  • 2 średnie cebule
  • olej
  • 30 g miodu
  • 2 łyżeczki majonezu Hellmann’s 
  • sałata
  • 2 bułki
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz

    SOS CHILI
  • 4 całe pomidory
  • 200 ml siekanych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 czerwone chili
  • 1 limonka
  • cukier

Wskazówki
  1. Wymieszaj mięso z pieprzem i musztardą, a następnie uformuj kotlety i smaż na grillu, bądź patelni, po przełożeniu na drugą stronę połóż na nich po plasterku sera.
  2. Usmaż dwa jajka sadzone.
  3. Pokrój cebulę w piórka i smaż na oleju, następnie dodaj miód i pozwól, by wszystko razem się udusiło.
  4. Przygotuj sos chili: zmieszaj doprawione pomidory z puszki ze świeżymi, dodaj posiekaną chili, koncentrat pomidorowy, pokrojoną w kostkę cebulę, pieprz i sól do smaku i wszystko zagotuj w rondelku. Dopraw sokiem z limonki i cukrem.
  5. Posmaruj dwie połówki bułki majonezem Hellmann’s, ułóż na jednej sałatę , następnie połóż kotleta, sadzone jajko i wcześniej przygotowany sos chilli i złóż bułkę.

TOP